Terug in Nederland

Gepubliceerd op 1 januari 2021 om 21:08

Met één been in Gambia en één been in Nederland. Dat maakt de overgang stiekem een beetje makkelijker.

De afgelopen dagen zijn er weer een heleboel  stappen gemaakt. Wat begon met een aantal mensen die zich het lot van het 9-jarige meisje Jainaba aantrokken, is uitgegroeid tot een stichting, of beter gezegd een stichting in wording: Community Health Support Gambia.  De notaris is bezig met de statuten, de visie is geschreven  en ANBI status wordt spoedig aangevraagd. Dat betekent dat toekomstige donateurs giften kunnen aftrekken van de belasting.

Want hoe belangrijk is het om niet alleen Jainaba, maar ook haar dorpsgenootjes te kunnen blijven voorzien van basale gezondheidszorg. Met uw giften hebben we op individueel vlak al enkele tientallen keren het verschil kunnen maken tussen leven en dood.  Gisteren nog kon Aisa door hoofdverpleegkundige Seffiatou geholpen worden. Dankzij de magnesiumsulfaat, die met hulp van de donaties is ingekocht, kon Aisa die net bevallen was en epileptische aanvallen ontwikkelde bij zwangerschapsvergiftiging, worden behandeld. Haar zoontje is gezond.  Over twee weken hopen we dat er stromend water is in het ziekenhuis en 24-uur per dag stroom. Vandaag is opnieuw een grote hoeveelheid medicijnen geleverd.

Het uitgangspunt van de gezondheidspost in Tanjeh is een lokale kliniek die in een uiterst arm gebied 50.000 mensen van zorg voorziet. U moet zich voorstellen dat een gemeenschap zo groot als Drachten afhankelijk is van een kliniek met één verpleegkundige (die tevens verloskundige is), een paar assistentes, negen bedden om patiënten op te nemen en een paar potten met medicijnen en de mogelijkheid om een zwangerschapstest, een malariatest en een urinetest te doen zolang de voorraad strekt. We willen naar een gezondheidspost die weliswaar niet een volwaardig ziekenhuis is, maar wel voorziet in basale gezondheidszorg voor iedereen en sterfte verlagen aan  malaria, longontsteking, diarree, ondervoeding en sterfte rondom de bevalling. Dit zijn relatief simpele en goedkoop te behandelen ziekten.

Om deze slag te maken moeten we niet alleen investeren in levensreddende medicatie, maar moeten we het ook duurzaam voor de toekomst maken. We willen waarborgen dat elke cent die gedoneerd wordt, goed besteed wordt. Dat betekent vertrouwen daar waar het kan, varen op de ongekende bevlogenheid van de lokale medewerkers, maar ook controle en het implementeren van een administratief systeem in het ziekenhuis. Dat zijn de minder flitsende doelen, maar noodzakelijk om te investeren in Tanjeh, controle uit te voeren en te evalueren.

Om het concreet te maken zijn er nu drie basale pijlers in de stichting:

Ten eerste basiszorg in Tanjeh Health Centre met structurele verstrekking van levensreddende medicatie en materialen. Deze basiszorg moet beschikbaar zijn juist ook voor de allerarmsten, zij moeten in tegenstelling tot nu toegang krijgen tot levensreddende zorg. Hiervoor hebben we donateurs nodig die maandelijks een bijdrage willen doen.

Ten tweede zijn er projecten. Het eerste project dat in juni van start gaat is preventie (voorkomen) van malaria. We willen de kinderen van Tanjeh vier maanden lang één tablet per maand geven om malaria te voorkomen en hen tegelijk ontwormen om ondervoeding tegen te gaan. Het liefst met verstrekking van klamboes om malaria nog meer te verdringen. Een gigantisch project waarvoor de voorbereidingen al in gang zijn gezet. Afgelopen jaar hebben we veel kinderen en jongeren verloren aan malaria. Dat mag niet nog eens.

Ten derde professionalisering en duurzaamheid. Dit houdt onder andere in een administratief systeem en onderwijs.

Een citaat van Seffiatou, de hoofdverpleegkundige zes weken na de eerste donatie: “Before we were desperate, we couldn’t treat our patients. We believe that God has seen the struggle of Tanjeh and provided.” Vrij vertaald: Voorheen waren we wanhopig, we konden onze patiënten niet behandelen. We geloven dat God onze strijd heeft gezien en voorzien heeft.

Via de website https://communityhealthsupportgambia.jouwweb.nl vind je alle laatste informatie over de status van de stichting, de behaalde doelen, welke projecten extra aandacht nodig hebben en hoe je kunt meedoen. Ook staan de  blogs van de laatste weken hierop gepubliceerd. Binnenkort start ook de optie om via IDEAL een (maandelijkse) donatie te doen via deze website of via de webshop een 100 procent fairtrade product te kopen, lokaal geproduceerd in Tanjeh met een eerlijk loon voor de maker en alle opbrengst voor de stichting.