Introductie

 

Halverwege oktober 2020: aan het einde van het regenseizoen is het een ware uitdaging om van de ene kant van Tanjeh naar de andere kant te rijden. Mul zand afgewisseld met diepe plassen vormen de wegen van het vissersdorp Tanjeh. Een oude heer, gehuld in een prachtig gekleurd kleed, vraagt om een lift en we komen in gesprek. Het balletje gaat rollen: ik kom in contact met de Alkalo, het dorpshoofd van het dorp, een dag later kan ik starten in Tanjeh Health Centre. Tanjeh blijkt een plek waar de nood hoog is, het water staat hen aan de lippen.

Mijn naam is Machteld Smilde (1990), moeder van een tweejarige dochter en huisarts en sinds 4 jaar zo nu en dan actief als vrijwilliger in Gambia en ben initiatiefnemer van de stichting Community Health Support Gambia. De situatie in Tanjeh heeft me getroffen. Een ontzettend vriendelijke en hardwerkende gemeenschap, maar ook een arme gemeenschap. De kleine gezondheidspost wordt door locals met hart en ziel gerund, maar er is een chronisch tekort aan alles. Tijdens mijn eerste dienst trof ik de tienjarige Jainaba comateus met gele ogen aan door de ernstige malaria. Door gebrek aan spullen konden we niks voor haar betekenen. De rest van de dag vulde zich met ernstig zieke mensen, die we niet konden helpen, door gebrek aan spullen of financiën bij de patiënt. 

In de blogs lees je het hele verhaal van Jainaba, maar ook van een aantal anderen. Awa, Jainaba, Kemo en zoveel anderen hebben bij gezondheid een prima leven, zonder luxe, soms met tekort, maar in een gemeenschap waarin je het weinige dat je hebt deelt. Maar als ziekte jezelf of je kind overkomt, dan ben je aan het lot of aan de goden overgeleverd. Ik kan en wil dat niet accepteren, en het is gebleken dat ik niet de enige ben. Voor dit doel wil ik strijden, doel: toegang voor iedereen tot basale gezondheidszorg, om maar eens te beginnen in Tanjeh. En preventie om ellende te voorkomen. Jainaba heeft iets ontketend.  Community Health Support Gambia is van start gegaan.