Mijn naam is Machteld Smilde ('90) en initiatiefnemer van de stichting.
Aan het einde van mijn studie geneeskunde (2014) in Leiden kwam ik voor het eerst in aanraking met de tropen, toen ik gedurende een aantal maanden werkte in missieziekenhuis Morgenster in Zimbabwe. Drie jaar later keerde ik terug en dit keer naar Gambia, waar ik gedurende een jaar werkte in een klein streekziekenhuisje in Lamin. Daar verloor ik mijn hart aan Gambia. De inwoners van Gambia zijn ongekend gastvrij, er is vrede en tolerantie. Ondanks een positieve inborst hebben de Gambianen het op gezondheidsvlak zwaar te verduren. Met veel tropische ziekten als malaria en tuberculose en één van de slechtste gezondheidssystemen ter wereld, heb ik ervaren hoe schrijnend het leven kan zijn. Als mens, als moeder van een tweejarige dochter met haar roots gedeeltelijk in Gambia, heb ik ze één voor één nog op mijn netvlies staan. Zieke kinderen, zieke mensen, die met relatief simpel te verhelpen aandoeningen zo onnodig lijden of overlijden door gebrek aan medicijnen, logistiek of materialen. Ik ervaar het als een groot voorrecht om de rijkdom van de Gambiaanse cultuur te ervaren, te leren van hun levensinstelling en iets te kunnen delen van het geluk en voorspoed die we in Nederland kennen.
Door negen maanden per jaar als huisarts in Friesland (Drachten en omstreken) te werken, kan ik gedurende 3 maanden per jaar als vrijwilliger in Gambia werken. Ik houd me bezig met directe patiëntenzorg, maar probeer ook de zorg te verbeteren door onderwijs aan de lokale staf te geven, te werken aan een betere infrastructuur in het ziekenhuis zelf en het opzetten van preventieve programma's. Deze activiteiten kunnen door een betrouwbaar en breed netwerk in Gambia gelukkig ook voortgezet worden bij terugkomst in Nederland!
Tenslotte: ik ben zo dankbaar dat het lot van de bewoners van Gambia en specifiek Tanjeh zovelen in Nederland raakt en aanzet tot actie. Ik geloof dat God hier een leidende rol in heeft en ik ben vol verwachting naar wat er komen gaat!
Mijn naam is Rosita Varkevisser (’89) en ik ben opgegroeid in Rijnsburg. In 2011 heb ik mijn opleiding tot verpleegkundige afgerond en sinds 2016 ben ik gespecialiseerd verpleegkundige op het gebied van de verloskunde.
Ik ken Machteld vanaf de middelbare school, maar tijdens een Bijbelstudiereis in onze tienerjaren zijn we vriendinnen geworden. Hoewel we nu wat verder van elkaar afwonen, hebben we nog veel contact. Zo ook toen zij in Gambia was samen met haar dochter en zij terecht kwam in de gemeenschap van Tanjeh. Zij vertelde mij over Janaiba, het meisje dat doodziek van malaria binnen werd gebracht door haar moeder in de gezondheidspost in Tanjeh, waar Machteld aan het werk was. Ik voelde door de telefoon haar verdriet en frustratie dat zij niks voor Janaiba kon betekenen, omdat de juiste middelen niet aanwezig waren. Hetzelfde gevoel wat de medewerkers van de gezondheidspost al zo lang hebben, omdat het geld er niet is om (levensreddende) zorg te geven aan hun eigen gemeenschap. Machteld begon een spontane actie om geld in te zamelen in Nederland om te zorgen dat dit niet meer zou gebeuren. Ik was diep geraakt en vanaf een afstand was ik biddend betrokken.
Al zo lang is er door het onrecht van armoede in Tanjeh geen goede zorg en gaan veel kinderen en jonge mensen dood aan ziekten die in principe goed te behandelen en zelfs te voorkomen zijn. Ik geloof dat God het lijden van de mensen in deze gemeenschap heeft gezien en gehoord en Zich hun lot heeft aangetrokken.
Sinds ik in 2018 drie maanden als vrijwilliger in Ghana heb doorgebracht, heb ik mijn hart aan Afrika verloren. Nu mag ik die liefde voor dit continent omzetten in daden door mij met hart en ziel in te zetten voor de gemeenschap in Tanjeh. Stichting Community Health Support Gambia is nu een feit. En ik vind het een groot voorrecht om hierin een bijdrage te mogen leveren als bestuurslid. Met de volgende Bijbeltekst uit Efeziërs in gedachten kijk ik uit naar wat God gaat doen door deze Stichting heen! ‘Aan Hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan Hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, tot in alle generaties, tot in eeuwigheid. Amen’.
Sulayman Conteh stelt zich voor. Sulayman zorgt voor de logistieke zaken in Gambia zelf. Hij kent de Gambiaanse context als geen ander.